Week #5

LibraryThing

Waarom? Van je boekenbezit thuis naar een complete online catalogus die je kunt uitwisselen en vergelijken met andere lezers.

Delen en samenwerken
LibraryThing behoort tot de zogenaamde social networkingsites waarop gebruikers de content leveren en beschikbaar stellen aan anderen. In dit geval gaat het om boeken. Boeken uit eigen bezit, lievelingsboeken, nog-te-lezen boeken of misschien juist boeken waarvan je wenste dat je ze nooit gelezen had.

Boeken

Wat is LibraryThing?
Met LibraryThing sla je boeken op (tot 200 gratis) in een eigen online catalogus. De titels importeer je heel eenvoudig uit het bestand van je keuze; bijvoorbeeld uit de KB, the Library of Congress, Amazon of uit één van 250 andere (gegevens)bibliotheken. LibraryThing is vooral een sociaal netwerk van en voor boekliefhebbers. Er zijn 320.000 deelnemers die tezamen 3 miljoen unieke titels hebben ingevoerd. Met 3000 gebruikersgroepen is het een groot, actief en zich steeds ontwikkelend platform voor lezers. Bekijk de rondleiding en ontdek wat LibraryThing allemaal biedt.

Tags
De boeken die je invoert kun je een beoordeling geven en je kunt ze voorzien van ‘tags‘. Taggen kun je vergelijken met het toekennen van trefwoorden, maar dan zonder voorgeschreven termen. In LibraryThing worden tags gegeven aan boeken maar ook websites, foto’s en favorieten worden getagd (zie ook de artikelen bij Extra!). Iedere gebruiker van LibraryThing is vrij om een boek te beschrijven met de tags die voor haar/hem betekenisvol zijn. Door dit persoonlijk taggen worden sommige (veelgelezen) boeken omgeven door grote ‘tagclouds‘ . Bekijk bijvoorbeeld de omvangrijke tagcloud voor het boek ‘Blind Assassin’ van Margaret Atwood. In de wolk met ruim 900 tags staan bijvoorbeeld ook omschrijvingen zoals ‘already read’, ‘unread’ en ‘unowned’.

Tagcloud Blind Assassin

LibraryThing biedt – tegen betaling – ook service aan bibliotheken. Met LibraryThing for Libraries wordt informatie uit LibraryThing gelinkt aan de boeken in de catalogus. Tags worden ‘opgeschoond’ meegeleverd, dus zonder de ‘persoonlijke’ trefwoorden. De Bibliotheek van de Universiteit Utrecht maakt ook gebruik van LibraryThing, en als je ‘Blind Assassin’ in de catalogus opzoekt, zijn de 900 tags uit LibraryThing teruggebracht tot een wolkje van 16 tags. Deze tags overlappen slechts gedeeltelijk de trefwoorden uit de catalogus. De tag ‘Booker Prize’ is bijvoorbeeld een nuttige toevoeging.

Opdracht 5

opdrachtMaak een online catalogus met LibraryThing. Zoek een favoriet boek op in LibraryThing; hoe is het getagd? Zie je een toepassing voor LibraryThing in B&A? En … schrijf (hierover) op je blog.

1-2-3 een online catalogus

– open LibraryThing en klik aan de rechterzijde op ‘Schrijf je nu in’. Je kunt dezelfde gebruikersnaam en wachtwoord kiezen die je al gebruikt voor je Gmail:
– ga naar ‘Profiel’ en vul de velden in die je nodig vindt (een e-mailadres is handig om zonodig later je wachtwoord op te vragen);
– open het tabblad ‘Toevoegen’;
– vul de titel- of auteursgegevens in van het boek dat je wilt invoeren, en zoek het op in een van de grote bibliotheekcatalogi zoals die van de KB. Nadat je de juiste titel hebt geselecteerd wordt de verwijzing automatisch toegevoegd aan je verzameling;
– zet de titel in bewerking door te klikken op het potloodje en voer een paar tags in, gescheiden door een komma.

Voeg op dezelfde manier nog minstens 5 boeken toe en bekijk het resultaat onder ‘Mijn Boeken’. Wijzig de presentatiemogelijkheden en bekijk de opties onder de verschillende navigatietabs. Bekijk ook welke tags er aan de boeken zijn gegeven.


———-

Extra!
Je kunt op je WordPressblog een grafische verwijzing maken naar je boekencollectie in LibraryThing. Daarvoor moet je een code plakken in een tekst-widget.

– open je blog en voeg tekst-widget aan je sidebar toe (Ontwerp, widgets);
– klik met je muis op ‘bewerken’ in de tekst-widget;
– plak de onderstaande code in het grote tekstveld (klik op onderstaande code om een Worddocument te openen):

code LT worddocument

– vul op de plaats van de stippellijntjes je Librarything-gebruikersnaam in (2x);
– geef de tekst-widget een naam (bijv. LibraryThing, of LT);
– sluit de widget af met de ‘wijzigen’;
– klik op ‘Bewaar wijzigingen’ , en bekijk het resultaat.

Is de afbeelding te breed of te small voor je sidebar dan kun je dat veranderen door in de code bij ‘width=150′ het getal aan te passen.meer informatie

Als je niet met WordPress (of LiveJournal) maar bijvoorbeeld met Blogger blogt, kun je LibraryThing een code laten aanmaken. Je kunt je voorkeuren voor de presentatie aangeven en LibraryThing genereert een (java-script)code die je in een widget plaatst. Zie onder het menu ‘Extra’ bij de optie widget maken (deze link werkt alleen als je ingelogd bent).

Daarnaast zijn je ‘onlangs toegevoegde boeken’ ook door middel van een RSS-widget zichtbaar te maken op je blog. Je neemt daartoe een abonnement op je eigen feed. Het feedadres is (ook voor geïnteresseerden) te vinden onder ‘Mijn profiel’.

Enkele artikelen over taggen:
Folksonomy – S. Poortman/G. Bierens (Fontysmediatheek);
Waarom ik geen enorm liefhebber ben van tags – M. Roeleveld (Doe niet zo moeilijk);
De ‘vertagging’ van Internet (Webwereld).


Extra! Extra!

Maak een ouderwets cataloguskaartje … met de Cardgenerator.

Plaats een reactie