Week #9

Wiki’s

Waarom? Bijvoorbeeld om kennis te delen binnen de organisatie.

Een wiki (het woord ‘wikiwiki’ komt uit het Hawaiaans en betekent snel) is een website die tot doel heeft inhoud over een onderwerp te verzamelen waarbij gebruikers geacht worden zelf bij te dragen aan de inhoud. Meestal is dit voor iedereen toegestaan, in sommige gevallen voor een selecte groep. Een wiki kan openbaar of besloten zijn. Toepassingsmogelijkheden zijn o.a. handboeken of gidsen, cursussen, beschrijvingen van symposia of conferenties.

Een van de bekendste voorbeelden van een wiki is de online encyclopedie Wikipedia. Andere voorbeelden:
Campuswiki (informatie die relevant is voor de Campusgemeenschap);
DE BASIS (de verzamelde expertise van Digitaal Erfgoed Nederland);
LyricWiki (een wiki met songteksten);
Wiki OB Deventer (over Deventer);
Sugababes en superdudes in de collegebanken (een ICTO-symposium).

De informatie op een wiki wordt door de gebruikers (bezoekers) zelf geplaatst, gewijzigd of aangevuld. Daartoe bevat een wiki op elke pagina of artikel een ‘bewerkknop’ waarmee op een eenvoudige manier tekst kan worden bewerkt en opgemaakt. Daarnaast kan met enkele simpele codes structuur in een pagina worden aangebracht. Alle wijzigingen worden door de wiki vastgelegd en zijn ongedaan te maken. Gebruikers die aan dezelfde pagina (of artikel) werken kunnen met elkaar overleggen over de inhoud.

Bewerk

De inhoud kan via een inhoudsopgave hiërarchisch ontsloten worden, maar dit is niet noodzakelijk. Met name het verwijzen van en naar pagina’s (het zgn. hyperlinken) maakt een wiki snel inzichtelijk. Daarnaast heeft elke wiki een (simpele) zoekfunctie.

Wel of geen succes?
Het idee is dat door het samen vullen van een wiki de kwaliteit van de inhoud toeneemt. Keerzijde is dat het succes afhankelijk is van de bijdragen van de gebruikers.

opdracht Opdracht voor B&A-medewerkers
Gebruik de door Twente aangemaakte wiki om samen met de andere deelnemers wetenswaardigheden e.d. over je afdeling te maken.
Schrijf een stukje over je ervaringen op je blog.

– Ga naar de Twente12-wiki , via edit kun je de wiki bewerken.
– via de sidebar rechts kun je inloggen om verschillende aanpassingen, toevoegingen e.d. te doen;
– log in met: twente12@gmail.com en wachtwoord twente12$
– vul de bestaande pagina’s, maak nieuwe pagina’s aan, geef de wiki inhoud;
– tekst toevoegen kan via het tabblad edit

———-

Extra!
Zelf een wiki starten? Er zijn verschillende aanbieders van online wiki-toepassingen, bijvoorbeeld: Scribble Wiki, PBWiki, Wetpaint Wiki en nog veel meer.meer informatie

Plaats een reactie